шафран
шафран
Шафранът е подправка, която се добива от цветовете на шафрановия минзухар по-точно от тичинките( близалцата). След изваждане, близалцата бързо се изсушават и се запечатват в херметични контейнери.
За един килограм сух шафран са необходими 110 000—165 000 цвята, които трябва ръчно да се оберат и след това да се отделят трите червено-оранжеви пипалца на всеки цвят. Обработката се усложнява и от факта, че продължителността на цъфтеша при този минзухар е много кратка, поради което са необходими доста хора, които да се включат в беритбата и обработката на цветовете. От 1 хектар, засят със шафранов минзухар през 1-та година може да се получат до 6 кг суха подправка, а през втората – до 20 кг .
Поради това шафранът е най-скъпата подправка в света.
Шафрановият аромат често се описва от познавачите като напомняща „метален мед“ с тревисти или подобни на сено нотки, а вкусът му се усеща също като подобен на сено, но донякъде горчив. Най-ценното на тази подправка е способността да оцветява ястията в жълт цвят. Шафранът е много силен оцветител (за оцветяването на 3 литра вода са необходими 2 сухи близалца). Основните области на приложение на шафрана са фармакологията, кулинарията, парфюмерията и козметиката.
Шафранът се използва за приготвяне на очни капки, при болести на черния дроб, стомах, при силна кашлица.
Силния своеобразен аромат на шафрана и способността му да оцветява ястията му осигурява широко използване като подправка. Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши,
блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи. С него се оцветяват светли бульони(зеленчукови, рибни), вегетариански супи.
Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества. Предозирането може да направи блюдата горчиви. Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон, вода или
мляко. Водният разтвор се получава при прибавянето на 1 грам подправка на 120 гр. гореща вода. Разтворът може да се използва след минимум 20минути.
В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.
Шафранът произхожда от Азия и Близкия изток, а от Средновековието насам е пренесен и в Европа. Сега най-добрия и най-скъп шафран се произвежда в Испания, следвана от някои други средиземноморски страни и Иран.