Чесънът е многогодишно луковично растение. Луковицата му се състои от 7-8 или повече отделни скилидки.

Консумира се както в прясно ( пресен чесън), така и в зряло състояние. Характерната му силна и люта миризма се дължи на етеричните масла в него.

Чесънът е богат на витамини (B1, В6 и  С), както и на микроелементите селен. фосфор, мед и др.

В готварството чесънът често се използва като подправка и като продукт – както пресен, така и преминал термична обработка. При по-продължителна термична обработка ароматът му намалява. Освен това може да се съчетава с листни подправки като магданоз, които също „неутрализират“ силната му миризма.

Според научните изследвания чесънът е изключително полезен за здравето на хората. не случайно го наричат „естествен антибиотик“.  Редовната консумация на чесън регулира кръвното налягане, понижава холестерола и заздравява стените на кръвоносните съдове.  Чесънът може да спомогне за предотвратяване на риска от инфаркт, инсулт, диабет, атеросклероза и дори някои видове рак.  Една от причините, чесънът да има толкова много благоприятни ефекти е способността му да намалява количеството свободни радикали в кръвта.

Естествено не бива да се прекалява с употребата на чесън, особено при хора с увеличена стомашна секреция или бъбречни заболявания.