пащърнак
Подправки Продукти

Пащърнак

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Корените му приличат на тези на моркови, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус. В древността пащърнакът се е употребявал за храна и е бил масово отглеждан зеленчук. В наши дни той е заменен до голяма степен от картофите.

Въпреки че пащърнакът не е сред най-консумираните хранителни продукти у нас, той е полезен за здравето зеленчук, който не бива да бъде пренебрегван.
Пащърнакът съдържа голямо количество витамин С, фолиева киселина и е богат на фибри. Това го прави подходящ за консумация при риск от респираторни заболявания ( витамин С усилва съпротивителните сили на организма), както и при диабет, защото фибрите понижават нивото на холестерола.  Освен това спомагат за добрата перисталтика и подобряват състоянието на страдащите от запек.

Заради солидните стойности на фолиева киселина, пащърнакът е добро средство за превенция на рака на яйчниците. Освен това е подходящ за бременни и страдащи от анемия.

Скорошни изследвания са установили, че пащърнакът съдържа вещества, способни да потиснат имунните реакции на организма, което е от важно значение при лечението на редица автоимунни и алергични състояния.

Нови проучвания показват, че някои химически съединения в състава на пащърнака са способни да унищожат туморните клетки, които се образуват в дебелото черво.

В кулинарията пащърнак може да се ползва като подправка или да се консумира директно, варен или печен.

Ето някои рецепти:

1 Comment

Comments are closed.