Статии

Как начинът на хранене влияе върху здравето

За никого не е тайна, че доброто здраве пряко зависи от храната, която приемаме и от хранителните навици, които сме си изградили. Напоследък учените ни заливат с информация и изследвания по тези въпроси.
Според някои от тези изследвания в 30% от случаите на заболявания от рак, причината е в лошото и неправилно хранене. И обратното здравословното хранене може да намали с 10% опасността от рак на белия дроб. При рака на гърдата този процент стига до 50%, а за рака на дебелото черво и стомаха – 75%.
Установено е, че витамин С, витамин Е и флавоноидите (биоактивните субстанции, които се намират в растителните храни), подтиснат процеса на образуване на рак на стомаха, който пък може да се отключи от консумацията на консерванти (нитрити и амини нитрозосъединения). За съжаление тези съединения широко се използват месната индустрия за консервиране на колбаси и пушени меса. Затова най-добрият начин за предпазване от заболяване е да се избягва (или намали) употребата на такива продукти.
Храните с висока енергийна стойност (богати на прости въглехидрати) освен до затлъстяване водят и до увеличаване риска от рак на панкреаса, гърдите, дебелото черво и жлъчката. Обяснението е, че свръхтеглото и затлъстяването, при които има натрупване на повече мазнини в тялото, водят до натрупване на мастно разтворими химични канцерогени. Изходът е отново намаляване приемът на такива храни и повишаване на физическата активност.
Богатата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни диета, може да намали риска от такива заболявания, поради високото съдържание на влакнини (целулоза и пектин) в тези продукти.
Богатата на мазнини диета също може да увреди вашето здраве. Когато 40-45% от енергийната стойност на храната се набавя чрез мазнини, се покачва рискът от рак на гърдата, на панкреаса, на простатата и на белия дроб.
Храни като чесън, лук и праз потискат развитието на канцерогенни вируси, поради съдържащото се в тях вещество алицин.
Зеленият чай също е мощен антиоксидант и намалява риска от рак на стомаха, дебелото и правото черво.