тученица
Зеленчуци Продукти

Тученица

Тученицата е малко познато растение, доскоро смятано по-скоро за плевел. Напоследък доста нашумя като “здравословно” растение. Наистина ли е така?
Тученицата е богата на витамини А и С, калций, калий, мед, флаваноиди, антиоксиданти и омега 3 мастни киселини. Като тя е най-богатия източник на омега 3 сред растенията и се смята, че съдържа по-големи количества дори от някои риби.
Тученицата неутрализира високите стойности на холестерола предпазва кръвоносните съдове от загуба на еластичността, втвърдяване и натрупване на холестеролови плаки, което я превръща в мощно средство за борба със сърдечно-съдовите заболявания. Мощните антиоксиданти бета-цианин и бета-ксантин, които съдържа спомагат борбата с раковите образувания.
Прясната тученица е чудесен източник на фибри; това я прави добър вариант за активиране на чревната перисталтика. Този въпрос е важен заради условието тялото да не задържа токсини и шлаки, да се освобождава от тях максимално бързо.
Менюто с тученица съдейства за добро засищане и успешен контрол върху апетита. 100гр. тученица съдържат само 16 калории.
Консумацията на тученица не е препоръчителна само за хора страдащи от бъбречно-каменна болест, тъй като има високо съдържание на оксалова киселина.

Най-добре е да се ядат пресни листа. Термичната обработка намалява полезните свойства на растението. Може да се съхрани в хладилник до 3 – 4 дни, а за зимата може да се замрази във фризер. Най-добре е да се консумира в смути, салати, таратор или други ястия, където не се обработва термично.