Храната освен вкусна и питателна, трябва да бъде и здравословна  Затова придържайте се към следните съвети за здравословно готвене, ако искате храната ви да е полезна за здравето :

Както знаете от всички видове термична обработка на продуктите пърженето е  най-вредната.  При пържене мазнината се окислява, вследствие на което вредни и канцерогенни вещества. За да намалите ефекта от окисление на продуктите при пържене, може да използвате зелен лук. Зеленият лук съдържа голямо количество селен, а селенът забавя окислението на мазнините при пържене.

При варене използвайте възможно най-малко количество вода, тъй като тя разрежда витамините и минералните соли. Когато варите зеленчуци, първо кипнете водата и след това добавете зеленчуците. По този начин кислородът, който обикновено е разтворен във водата се освобождава при завиране на водата и не окислява зеленчуците. Освен това витамините се запазват в по-голяма степен, тъй като се избягва ненужното им киснене във водата, докато заврат.

Когато е възможно варете зеленчуците с обелките (картофи, моркови и др.), така ще попречите на витамините да се разтворят във водата.

  • Готвене на пара

Готвенето на пара запазва в най-голяма степен качеството на храната.

Ако искате храната ви да е вкусна, добавете солта във водата. Така зеленчуците се овкусяват докато се готвят. Колкото и да солите после, ако сте готвили без сол, храната остава блудкава и безвкусна.

Режете по възможност продуктите на по-малки парчета, така ще намалите времето за готвене и съответно ще запазите по-голяма част от витамините и минералите.

Задушаването е пържене с малко мазнина и/или вода под капак. Капакът на тенджерата спомага за по-бързото приготвяне на храната. Освен това полезните вещества остават в тенджерата, а не излитат навън заедно с парата.

Винаги, когато е възможно, задушавайте, а не пържете.