Растението сусам произхожда от Африка. То е едногодишно тревисто растение, като за храна се използват семената. Сусамовото семе е богат източник на голяма част от витамините и минералите, необходими за поддържане на добро физическо здраве – калций, цинк, желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, витамин В1, витамин Е. Дневната нужда от калций можете да си я набавите след консумация само на 2-3 супени лъжици. Освен калция, другите микроелементи също са полезни за вашето здраве. Цинкът участва в образуването на колагена, изключително важен за здравината на костите, медта облекчава болката и възпаленията, магнезият се грижи за сърдечната, нервната и дихателната системи.
Към здравословните ползи на сусамовото семе спадат и защитните му свойства от свободни радикали. Сусамът подобрява състоянието на ноктите и косата, благотворно влияе върху състава на кръвта и стимулира репродуктивните функции и паметта благодарение на съдържащия се в него рибофлавин (витамин В2). Витамин В1 пък нормализира обмяната на веществата, да подобрява работата на нервната система и да повлиява положително умствените възможности. За жените на възраст над 50 години сусамът е особено полезен. В него се съдържа фитоестроген – учените го определят като заместител на женските полови хормони.
Как да консумираме сусамовото семе?
Сусамовото семе се смила преди консумация и може да се смеси със салата, кисело мляко, сусамов тахан, смесен предварително с мед, или с друга храна според предпочитанията.
Сусамовите семена се използват и като поръски на тестени изделия и хляб, дори се добавят към някои смеси за паниране.