Варива Продукти

Соя

През последните десетилетия соята все повече навлиза в храненето на човека. Соята съдържа около 36 г. белтък на 1 ОО г. . По аминокиселинен състав белтъчното съдържание на соята е най-близко до това на яйчния белтък. Мазнините й са богати на линолова и олеинова киселина (ПНМК), така важни за здравето на човека. Богатството на фосфолипиди и малкото количество на холестерол правят соята ценен хранителен продукт както за здрави, така и за болни, особено от диабет, хиперлипидемия, атеросклероза, затлъстяване, исхемична болест на сърцето и др. Соята съдържа и разни микро и макроелементи: калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор и цяла група от витамини: В1, В2, А, О, Е, К. Така че, имате ли на трапезата си поне два пъти седмично вкусно приготвено ястие от соя, не се страхувайте от белтъчен глад и анемия. Соята е истински белтъчно-мастен концентрат. Намира приложение и в детското диетично хранене, понеже не съдържа глутен, подходяща диетична храна е за болни от глутенова болест.

Когато нямате възможност да се снабдите с фабрично обработена соя на гранули и люспи, използвайте зърната, като ги обработите предварително, за да се отстранят неприятният и специфичен вкус и мирис на сурово бобово растение. При домашни условия това се прави по следния начин. Избират се най-много двегодишни добре
съхранявани семена. Почистват се от примеси, избърсват се с мек плат, за да се премахне органичният прашец, с който е покрито зърното, измиват се неколкократно с вода, заливат се с вода, в която е прибавена хлебна сода (1 лъжичка на 100г.) и остават да киснат от 6 до 12 часа. След това се разбъркват и се претриват с ръце, за да се отстранят люспите. Отмиват се под течаща вода. Соята се изцежда от водата и се поставя да ври в тенджерата под налягане 15-20 минути.