Има много и различни рецепти за сладко от смокини: с вода и без вода, с много захар и с малко захар, с варене на силен огън и с варене на  тих огън, с печене, с неколкократно варене и т.н. Изчетох доста рецепти в търсене на перфектната рецепта. Варих сладко три вечери и две сутрини, приготвих сладко по три различни начина. И мисля, че вече мога да споделя своя опит.

1-ва Рецепта за сладко от смокини

Продукти

2кг. смокини

1,5 кг. захар

250мл. вода

1ч.л. лимонтузо

2 прахчета ванилия

Начин на приготвяне

Водата и захарта се слагат в тенджера на котлона да се разтопи хубаво захарта и да се получи захарен сироп. Във врящия захарен сироп на порции се пускат смокините, които са предварително измити и изчистени от дръжките.  Оставя се да заври силно за 5мин, като през това време се обира пяната. След това се се оставя на по-ниска степен да ври час и половина. Изключва се и се оставя да изстине 5-6 часа. Аз го оставих цяла нощ. На сутринта отнова се възварява на силна степен и се оставя да поври 5-10 минути. Преди да се свали от котлона се слагат лимонтозуто и ванилията. Налива се в сухи бурканчета. Бурканите се стерилизират 5мин. за капачката.

 

2-ра Рецепта за сладко от смокини

Продукти

1.5 кг. смокини

700 гр. захар

1ч.чаша вода

Начин на приготовление

Смокините се измиват и почистват от дръжките. Нареждат се в голяма и дълбока тава( най-голямата, която е за фурната ви). Поръсват се със захарта и в единия край на тавата се налива водата. Поставя се във фурната и се пече на умерена температура около два часа.

 

3-та Рецепта за сладко от смокини

Продукти

2кг. смокини

1кг. захар

1ч.чаша орехи

Начин на приготвяне:

Смокините се измиват и почистват, засипват се със захарта и се оставят една нощ в хладилника. На другия ден се изсипват в тава и се пекат във фурната или се варят на котлона на тих огън. Когато следкото се сгъсти се добавят орехите и в с тях се доварява ( допича) още няколко минути.

 

Оценка на резултата:

По първата рецепта сладкото се получава сочно със сосче с добра консистенция. Като поставиш смокинята върху филията с масло, сосчето се разтича. Тънкостта е да се уцели правилното съотношение между захарта и водата. Ако водата е повече сладкото ще се получи рядко, ако водата е твърде малко няма да може да се образува захарния сироп. Правих сладко по тази рецепта два пъти и при втория опит се получи по-добре. Затова мерките, които предлагам са от втория опит. Това е моят фаворит сред рецептите.

По втората рецепта се получава печено сладко с по-малко захар и натурален вкус. Може би трябваше да го пека още малко, но ми се доспа и затова сладкото от смокини остана по-рядко.

Третата рецепта е класическата рецепта за сладко ( по-скоро конфитюр)  в съотношение 2:1 плод към захар. Може да се изпълни по същия начин за сини сливи (особено с добавката от орехи). Сладкото от смокини се получава добро, но няма достатъчно сос както при първата рецепта.