питка венец с плънка
Рецепти Тестени изделия

Питка венец с плънка

Продукти:

600гр. бяло брашно пресято

250мл. прясно мляко топло

40гр. краве масло

2 яйца ( отделя се малко от жълтъка за намазване)

50 мл. топла вода

2ч.л. сол

2ч.л. захар

1/2 кубче ( 20гр. )прясна мая

за плънката

1 яйце

100гр. сирене

80гр. разтопено масло

50гр. маслини без костилки нарязани

Начин на приготвяне:

Приготвям тестото в хлебопекарна с програма за тесто: На дъното на съда слагам разбитите яйца и топлото прясно мляко. Добавям солта и захарта. Разтварям маята в топлата вода. Слагам брашното, а най отгоре изливам разтворената мая. Програмата продължава час и 20мин. като тестото втасва в машинката. На около 20-та минута от началото на месенето машинката издава звуков сигнал за допълнителни продукти, на този етап добавям  маслото, нарязано на малки парченца. Така се получава пухкаво тесто за питка.

След като тестото е готово го разделям на три части. От едната част разточвам една голяма кора, колкото е дъното на съда ( около 25см.). Слагам я в намазаната с масло тава.

От останалите две топки тесто правя по 4 малки топки, които разточвам колкото се може по-тънко, мажа с разтопено масло и слагам от плънката. Навивам като охлювче и така направените общо 8 охлювчета нареждам равномерно по ръба на тавата.

Разрязвам долната кора на 8 сектора ( триъгълници), но само в средата, където няма охлювчета и всеки триъгълник обръщам върху топката ( охлювчето). Така получаваме питка с формата на венец.

Питката венец се оставя на топло за още 20-30мин. да втаса, след което се намазва с жълтък.

Пече се на умерена температура (170-180 градуса) около 40 минути.