пита цвете
Рецепти Тестени изделия

Пита цвете

Продукти:

  • 400мл. прясно мляко
  • 1кг. брашно
  • 3 яйца
  • 1 кубче мая
  • 2-3 с. лъжици захар
  • 1 с. лъжица сол
  • 100гр. разтопено масло

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото до телесна температура и натрошете в него маята. Добавете захарта и 1-2 с. лъжици брашно и оставете на топло за 3-4 минути да шупне.

Пресейте брашното със солта върху плота и направете кладенче в средата. Отделете 1 жълтък за намазване, а останалите яйца изсипете в кладенчето. Добавяйте по малко от сместа с маята и замесете тесто.

Оставете тестото на топло за около час да втаса хубаво.

Разделете тестото на 7 топки. Разтопете маслото. От първите три разточете 3 еднакви кръга. Намажете първия кръг с разтопено масло, след това сложете втория и пак намажете, а отгоре третия – без да мажете. Разрежете диаметрално на 8 части( получават се 8 триъгълника). В центъра на всеки триъгълник се прави прорез, през който се промушва върха на триъгълника. Така се получава едно венчелистче от цветето. Наредете ги в центъра на тавата, като в средата остава малко място за тичинките. Втората група от 3 топки, разточете и нарежете по същия начин. Наредете втори ред венчелистчета, като ги поставяте помежду тези от първия ред. Седмата топка се разточва и с чаша се изрязват кръгчета. Кръгчетата се нареждат по 4 в редичка, като се застъпват леко. Навива се на руло, срязва се през средата и така се получават 2 розички. Направете 5 розички, а останалото тесто направете на малка топка и поставете в центъра на питата. Отгоре наредете розичките.

Оставете питата на топло за 30-40 минути, за да втаса отново. След това разбийте жълтъка с малко олио и намажете питата с четка.

Печете на 160 градуса около 30-40 минути, като внимавате да не изгори отгоре, ако е необходимо може да завиете с лист хартия.

Щом извадите питата от фурната веднага я намажете с четка със студена вода и я завийте с кърпа и месал.