Мангото произлиза от региона на Югоизточна Азия и Индия. По настоящем то е един от най-широко консумираните пресни плодове в света. Най-голям производител в света е Мексико, който изнася по над 17 милиона тона годишно.
Култивирано в продължение на повече от 6000 години, мангото се предлага в над 50 разновидности, вариращи в цвят от зеленикав, жълтеникав, червеникав, често примесено с лилаво, розово, оранжево-жълто или червено.
Манго е член на семейството смрадликови, което включва отровен бръшлян, кашу, шам фъстък.
Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед. Без наситени мазнини и холестерол.

Как да изберем добър плод
При избора на манго, изберете този, който е закръглен и тежки за размера си. Най-важното е, че мангото трябва да е ароматно и да мирише, когато го доближите до носа си. За директна консумация трябва плодът да е добре узрял. Манго е узряло, ако можете да го надерете с нокът. Избягвайте плодове, които са толкова зрели, че са меки като каша или имат кафяви петна.
Неузрели (но не и зелени) плодове ще узреят в рамките на няколко дни, когато ги оставите настрана. Узрелите плодове манго съхранявайте в хладилник, за да ги предпазите от разваляне.