Магданозът е едно от най-употребяваните подправки не само у нас, но и в цяла Европа и най-вече в средиземноморския регион. Той дължи свежия си аромат и вкус на голямото количество хлорофил, което се натрупва в листата му. Пресният магданоз е изключително богат на Витамин К, Витамин C и желязо. Освен това съдържа немалка стойност и от други витамини и минерали и е с много ниско съдържание на калории.
Магданозът се среща в две разновидности: с къдрави и с плоски листа. Къдравият се използва предимно за декорации на ястия, а този с плоските листа е по-ароматен и благодарение на деликатния си аромат и свеж вкус се използва за подправяне на супи, салати и други ястия. Основното предимство на магданоза е, че е широкразпространен и се среща навсякъде. Можете да го купите от пазаря, зеленчуковия магазин или дори да си го отглеждате в сандъче на терасата.
Производителите на подправки предлагат магданоза и като сушен (дори и в домашни условия можете да го изсушите), но тогава той губи част от полезните микроелементи и от аромата си. Затова използвайте сушен магданоз само в краен случай. По-добър начин да съхраните магданоза е до една седмица в хладилник (потопен в чашка с вода) или замразен във фризера за по-дълго време.
Магданоза е полезен за сърцето, тъй като съдържа фолиева киселина, която насърчава съдовите процеси в организма. Редовната консумация на магданоз е от полза за понижаване на кръвното налягане и по този начин намалява риска от заболявания, които могат да бъдат причинени от това състояние. Магданозът засилва стомашната секреция и чревната перисталтика, изгонва газовете от червата. Регулира нередовната менструация, засилва маточните контракции. Съдържанието на хлорофил в магданоза може да предотврати лош дъх. След консумация на храни със силна миризма (риба, чесън и т.н.) можете да сдъвчете няколко листа магданоз и това ще намали значително неприятната миризма.