Зеленчуци Продукти

Лук

Лукът е ценен от готвачите в цял свят, заради аромата, който придават на почти всяко ястие. Знаете ли, че причината, поради която лукът дразни очите е слабата сярна киселина, която се произвежда и освобождава, когато го кълцате? Под името лук най-често се разбира кромид лук, който има разновидности като бял лук, червен лук, сладък лук, и т.н. Тъй като е двугодишно растение в най-разпространения си вариант е известно като стар лук.

Съдържание на въглехидрати и фибри в лука:
• ? чаша нарязан суров лук съдържа 6 грама въглехидрати, 1 грам фибри и 32 калории
• 1 средно голяма глава лук съдържа 8 грама въглехидрати плюс, 2 грама фибри и 44 калории
Лукът е с нисък гликемичен индекс.
Лукът са добър източник на витамин С и много добър източник на хром. Той е много полезен за здравето. Според някои изследвания той е полезен за сърцето и може да има антидиабетни свойства, както и способства за анти-възпалителните и анти-бактериални процеси в тялото. Доказано е, че лукът има антиканцерогенен ефект, особено по отношение на стомашно-чревните ракови заболявания, включително рак на дебелото черво и стомаха.
Лукът може да се консумира както суров като добавка към салати, така и сготвен под най-различни форми. При готвене лютивият вкус изчезва и лукът става сладък. Особено вкусен е печен или в състава на яхнии и други ястия, които изискват по-голямо количество. Ето и някои рецепти с лук, макар че лукът влиза в състава на почти всяко ястие.