Листните зеленчуци като спанак, зеле, салата, магданоз, киселец, коприва, лапад и др. са богати на калций, особено външните листа на белокочанното зеле и салатите. Калцият на тези зеленчуци се усвоява много добре от организма с изключение на калция, съдържащ се в спанака и в киселеца, тъй като в тях той е свързан с оксалова киселина и е неразтворим и неусвоим от чревната лигавица. Листните зеленчуци съдържат още доста желязо, мед и други микроелементи. Освен това те са богати на витамин С, каротин, витамин В1, Р, К. Добър източник на витамини са листата на цвеклото, магданоза, ряпата. Витамин В1 се намира в спанака, копривата и зелето в значителни количества.
Спанакът и кисепецът поради съдържанието на доста голямо количество оксалова киселина не се дават на болни с бъбречни заболявания. Те са забранени и при стомашно-чревни и чернодробни заболявания, тъй като съдържат растителен секретин (вещество, което възбужда дейността на стомашните жлези). Спанакът и киселецът се препоръчват на болни от анемия (съдържат противоанемичен Фактор), при общо изтощение, затлъстяване, сърдечно болни и др.
Марулята съдържа повече каротин от салатата, която има светлозелени листа. Изобщо колкото е по-тъмен цветът на листния зеленчук, толкова по-голямо количество каротин има в него. Марулята и салатите се дават при всички заболявания, ограничават се при бъбречните, а при стомашните се разрешават ситно нарязани, примесени с кисело мляко.