Рецепти Тестени изделия

Козунак

Продукти:
3 яйца
1ч.чаша захар
половин кубче ( 20гр.) мая
600 гр. брашно
100 мл прясно мляко
150 гр. заквасена сметана
щипка сол
1/3 пакетче краве масло
1/3 ч.чаша олио
ванилия, настъргана кора на 1 лимон
орехи, стафиди

Начин на приготвяне:
Млякото се загрява до 40 градуса и се добавят 1 с.лъжица захар, 1 с.лъжица сол и натрошенета мая. Оставя се на топло да шупне.
От едното яйце се отделя жълтъка за намазване, а останалите яйца се разбиват заедно със захарта и сметаната с помощтта на миксер. Добавят се останалите съставки – сол, лимононена кора и активираната мая. Бъркалките на миксера се сменят с тези за тесто и бъркането продължава на по-ниска скорост. Предварително пресятото брашно се добава на части при непрекъснато бъркане. След като поеме всичкото брашно се добавя разтопеното масло, смесено с половината от олиото. Мазнината се добавя лъжичка по лъжичка като непрекъснато се бърка с бъркалките на миксера. След като тестото започне да се отделя от стените на купата и от бъркалките, спираме миксера и прехвърляме тестото в намазнена купа, за да втаса. покриваме го с найлон и го оставяме на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху намазнен плот, разделя се на три топки и от всяка от тях се оформя фитил (около 90 см.) Във фитилите набучваме орехи и стафиди и ги сплитаме на плитка. Получената плитка можем да я завием на кръг за получване на един голям козунак венец или да я разрежем на две за два правоъгълни козунака. Отгоре козунака се маназва обилно с жълтък и олио и се поръсва с кристална захар.
Пече се около 1 час и 15 – 20 минути на 150-160 градуса.