касис
Плодове Продукти

Касис

Касисьт е много богат на активно действуващи вешества и по това рязко се отличава от много други плодове и зеленчуци. Съдържа витамин А, В1, В2, никотинова киселина и витамин С и Р. Освен това съдържа и малки количества витамин В6. Като лекарство касисът се използува и външно – главно под формата на лапи от листа. които още топли се поставят върху циреи, гнойници, с което се цели да се ускори тяхното намаляване. При ухапване от насекоми, ако липсва под ръка чесън, спирт и др .. добре действува натъркване на болното място с откъснат свеж лист от касисов храст.
Касисът е чудесно противоскорбутно средство главно поради съдържанието си на витамин С. В плода витамин С се разрушава извънредно трудно и е много стабилен. При хроничните заболявания с недостатъчности и при пролетните хиповитаминози консумирането на касис действува ободрително. Той е ценна храна за анемични и за оздравяващи след изтощителни заболявания.
В заключение можем да кажем. че използуването на касиса в ежедневното ни хранене при здраве и болест несъмнено създава предпоставки за подобряване на здравето и за удължаване на живота.