готварство Статии

Как да печем, белим и кълцаме ядки

Ядките са чудесно допълнение към много сладкарски изделия и бонбони. Поради тяхната хрупкавост и деликатен вкус, те са много добро допълнение към захарните и шоколадовите изделия. Най-често използваните ядки са лешници, бадеми, фъстъци, орехи, шам-фъстък и макадамия. Повечето рецепти изискват ядките да са обелени, опечени и накълцани, затова ето няколко съвета как да направите това за различните видове ядки.
• Лешници
Лешниците имат тънка кафява кожичка. Тази кожичка не е вредна, но има стипчив вкус и целулозна текстура, които не са желателни при влагането на лешниците в бонбони или сладкарски изделия. Как да премахнем тази обелка? Първо трябва да опечем лешниците. Печенето се извършва при 160 градуса за 7-10 минути в зависимост от големината на ядките. На всеки няколко минути ядките се проверяват дали са готови и се разбъркват и разклащат, за да се опекат равномерно. Изваждат се от фурната и се оставят на изстинат на стайна температура. Ако искате да ги обелите, разтрийте част от ядките между две чисти кърпи и кафявата кожичка ще падне. Нормално е да останат съвсем малки кафяви петънца върху ядките.
• Бадеми
Бадемите се предлагат в различни форми: цели, нарязани, филирани и т.н. Най-добре е да вземете цели небелени бадеми. Ако искате да ги обелите, пуснете бадемите във вряща вода за 1 мин. След това ги охладете и подсушете. Достатъчно е да ги притиснете и разтъркате с пръсти и кожичката им ще падне. Печете ги на 160 градуса около 5-7 минути, докато станат светлокафяви. Често проверявайте ядките по време на печенето, за да не ги препечете.
• Други ядки
Орехи, шам-фъстък и макадамия се пекат като лешниците в тава на един пласт на 160 градуса. Печете ги 5 до 10 мин. В зависимост от големината на ядките, като не забравяйте да ги разбърквате.
Тъй като ядките съдържат много мазнини, които по време на топлинната обработка изплуват до повърхността, за да пристъпите към друга обработка изчакайте ядките да изстинат, за да се „реабсорбират” мазнините.
Рязането на ядките може да се извърши на ръка или с кухненски робот. Ако от съответната рецепта се изисква фино настъргани ядки, тогава използвайте кухненски робот, но слагайте по-малки количества. Поради високата масленост по вала на кухненския робот се отлага мазнина, която трябва да се почиства от време на време. Ако в съответната сладкарска рецепта се изисква едро смлени или счукани ядки, можете да ги смелите с ръчна мелачка за орехи, да ги счукате в хаванче или да ги нарежете с нож. Ето как се прави нарязване то с нож: вземете голям нож, разположете ядките в кръг по дъската за рязане, като внимавайте диаметъра на кръга да е по-малък от режещата част на ножа. Опрете ножа в дъската и започнете да режете, като го въртите в кръг. От време на време събирайте ядките, които се изплъзват от кръга. Обиколете кръга няколко пъти докато получите необходимата големина на парченцата.
Измервайте количеството на ядките след накълцването или смилането, а не преди това.

Как да съхраняваме ядките
Поради високото съдържание на мазнини, ядките бързо се развалят и „гранясват”. Затова съхранявайте ядките с черупките. Ако все пак искате да ги съхраните без черупки или дори обелени – дръжте ги в хладилник или ги замразете във фризера. Там техния живот се удължава до 10-12 месеца. След като ги извадите от фризера можете да ги сложите направо да се пекат.

1 Comment

Comments are closed.