Най-добрия метод за готвене е да се използва, колкото е възможно по-малко термична обработка. Когато е възможно да се консумират пресни и сурови плодове и зеленчуци, това трябва да се предпочита пред термично обработените. Така, че в менюто на човек трябва да са широко застъпени салатите от пресни зеленчуци.
Освен това, когато се налага термична обработка тя трябва да бъде варене или задушаване. За да останат хранителните вещества в продукта, а не във водата при варенето трябва зеленчуците да се пускат във вряща вода и след обработка, да се оцеждат. Ако имате възможност (специален уред) гответе на пара.
При задушаването водата не бива да покрива зеленчуците и съдовете за готвене трябва да са с капак.
Когато готвите супа или яхния от мазно месо, отстранявайте предварително излишната мазнина и кожата. Ако това не е възможно, охладете ястието и оберете слоя мазнина, който се образува на повърхността.

При пържене храната става вкусна, но не е много здравословна, затова трябва да се ограничава почти до минимум консумацията на пържена храна. Когато пържите спазвайте някои прости правила, като например:
– температура на мазнината (130-180°C) – При по-висока температура повърхностния слой на продуктите прегаря и може да се получат вредни и канцерогенни образувания, които на всичкото отгоре влошават и вкусовите качества на храната. Най-лесно температурата се регулира във фритюрник.
– честа смяна на мазнината за пържене – Тъй като олиото се окислява при висока температура и контакт с кислород, затова ако пържите в открит тиган, никога не използвайте повторно мазнината, а ако пържите във фритюрник я сменяйте на всеки 2-3 пържения, като между пърженията я съхранявате на тъмно и студено, по възможност в хладилник.

Печенето може да се извърши във фурна, на скара или грил. При печене във фурната топлинната обработка се извършва в следствие на горещия въздух, който се отделя от страните на фурната, като и от загрятата мазнина. Когато е възможно печете без мазнина в съдове с незалепващо покритие. Температурата също така не бива да бъде много висока. Имайте в предвид, че витамините А, Д и К се запазват и след топлинна обработка, докато витамин С се разгражда и съдържанието му в толинно обработена храна е много малко.
При печене на скара (електрическа или с дървени въглища) мазнината, а заедно с нея и окислените продукти се оттича и не остава върху месото. Опасното при печенето на скара са резките от прегоряло месо, които се получават. В тези области се образуват много канцерогенни вещества. Освен това пламъкът и най-вече пушекът от дървените въглища също може да образува такива вещества.
Добре е преди печене месото да се маринова, като към маринатите се добавят билки като: босилек, розмарин, мащерка, мента и други, които значително намаляват канцерогенните вещества.

И накрая приготвянето на вкусна и здравословна храна не е „мисия невъзможна”. Просто бъдете внимателни и се информирайте.