Статии

Информирайте се и … живейте здравословно!

Според изследванията на учените, хората, които са по-добре информирани живеят по-здравословно. Това означава, че хората, които се интересуват от различни неща и по-често търсят информация, използват тази информация, за да подобряват качеството си на живот. От една страна това се дължи на изобилието от информация на здравни теми, която ни залива от всички видове медия, а от друга, че хората все пак са склонни да се възползват от информацията и да я прилагат в живота си.
Напоследък много се говори за така наречената „средиземноморска диета”. Основното в нея е приемането на повече плодове, зеленчуци, ядки и риба в менюто, както използването на ненаситени мастни( от растителен произход) киселина вместо наситените ( от животински произход).
Според някои учени средиземноморската диета запазва здравето на сивите мозъчни клетки, тъй като тя помага за намаляване на възпалителните процеси в организма. Според други ползите за мозъка се дължат на високия прием на антиоксиданти. Но всички са единодушни в заключението, че тя оказва благоприятно въздействие върху човешкия мозък. Дори намалява риска от преждевременна загуба на памет и развитие на болестта на Алцхаймер. Доказано е, че средиземноморската диета намалява и риска от раково заболяване и помага за поддържане здравето на сърцето. Смята се, че регулира кръвното налягане и съотношението добър-лош холестерол в кръвта.
Повече за средиземноморската диета може да прочетете тук: