готварство Статии

Здравословно готвене

Ето няколко съвета, ако искате да приготвяте здравословни и полезни ястия:

– За „спойка” използвайте яйчен белтък вместо цялото яйце (жълтъкът съдържа много холестерол). Може да се използва 1 супена лъжица смляно ленено семе с 2 лъжици вода, което отделя желеобразна маса, с много добър спойващ ефект.

– Намалете съдържанието на наситените мазнини. Тях тялото ни може да си произведе в необходимото количество. Употребявайте редовно ненаситени мазнини, които тялото ни не може да произведе и трябва задължително да си ги набавим от храната – сурови семена и ядки, както и зърнени, бобови, зеленолистни зеленчуци и др.

– Изключете трансмазнините (хидрогенезирани или частично хидрогенезирани).

– Ако ядете месо, отстранявайте всяка видима мазнина и отделяйте кожата на птичето месо, под която се натрупва обилно количество от нея.

– Стремете се да има контраст в цветовете и вкусовете на ястията. Това стимулира отделянето на храносмилателни сокове и подпомага храносмилането.

– Яжте сурови плодове, зеленчуци, ядки и семена. По този начин най-добре се използват свойствата на техните минерали, соли, витамини и ензими. Но не забравяйте за внимателното сдъвкване на храната.

– Избягвайте пърженото, в което олиото се разлага на химични вещества, дразнещи лигавицата на стомаха и правещи смилането бавно и трудно. Сравнително по-устойчиви на висока температура са зехтинът и кокосовото масло. При готвене на температура над 220 гр. настъпват значителни неблагоприятни промени в мазнините.

– Селенът предотвратява окислението на мазнините. Намира се в най-голямо количество в зеления лук. Затова се препоръчва да се използва винаги, когато е възможно, при пържене, задушаване или друга термична обработка. Можете да съхраните зелен лук във фризер и така да го използвате целогодишно.

– При готвене на пара се запазва в най-голяма степен качеството на храната.

– Когато готвите зеленчуци, използвайте възможно най-малко количество вода, тъй като тя разрежда витамините и минералните соли.

– Кипнете водата, преди да сложите зеленчуците. По този начин кислородът, който обикновено е разтворен във водата, се освобождава и не окислява продуктите, което запазва витамините.

– Когато е възможно не отстранявайте обелките на зеленчуците (картофи, моркови и др.), тъй като те пречат на витамините да се разтворят във водата.

– Ако рецептата позволява, нарежете продуктите на малки парчета. Големите парчета изискват повече време за термична обработка, което ще увеличи разрушаването на витамините от топлината.

– Сготвените ястия трябва да се консумират възможно най-скоро. Това, което остане, трябва да се съхранява в хладилник, в закрит съд, за да се намали възможността за окисляване и разрушаване на витамините.