Подправки Продукти

Естрагон

естрагон, тарос, подправкаЕстрагонът или като е по-познат у нас таросът е многогодишно растение от сем. Сложноцветни. Той е е разновидност на белия пелин.
В Европа са разпространени главно два подвида на естрагона – френски и руски Френският естрагон (който е разпространен и в България) не може да се отглежда от семена, а само чрез разделяне на коренището на растението. Руският естрагон има по-слаб аромат и се отглежда от семена. Обикновено връхните стъблени части заедно с листата и цветовете се употребяват като подправка. Те съдържат етерично масло, флавоноиди, гликозиди, инулин, витамини и др.
Естрагонът е незаменим е при приготвянето на някои видове рибни ястия. Много подходящ е за овкусяване на ястия, в които има яйца и/или сирене. Например омлетът с тарос придобива много приятен на вкус, а сиренето в гюведже е просто неустоумо. Естрагонът добре подхожда и на салатите, включително оризовите. Ако задушавате зеленчуци в масло, не го забравяйте. Макаронените изделия и сосовете към тях също могат да се подправят с тарос.