готварство Статии

Домашен хляб в хлебопекарна – съвети

Реших да напиша тази статия не за да ви убеждавам в ползите от домашно приготвения хляб без консерванти, подобрители и оцветители, а да дам няколко полезни съвета. Макар че опитът ми с приготвянето на хляб е само няколко седмици, изчетох доста материали, които искам да синтезирам тук:

  1. Правилно съотношение между течността и брашното – Препоръките за приготвяне на хляб са това съотношение да бъде 3:5 т.е. 3 части течност ( вода, мляко и т.н.) към 5 части брашно. В моя случай за 1кг. хляб се получва 360мл. вода на 600гр. брашно. Рецептата на производителя на моята хлебопекарна за основната програма включва 365мл. вода и 620 гр. брашно. Получва се идеален резултат!
  2. Маята: Може да използвате както суха, така и прясна мая. В рецептите се посочва количеството суха мая в чаени лъжички. В упътването към хлебопекарната се дава съотношението между сухата и прясна мая. В моя случай 1 ч.лъжичка суха мая се замества с 9гр. прясна мая. За 1кг. хляб по стандартана рецепта са необходими 1.5ч.лъжички суха мая или 13гр. (1/3 кубче) прясна мая. Когато се ползва прясна мая част от измерената вода(50-60мл.) се отделя за разтваряне на маята.
  3. Последователност при поставяне на продуктите – Производителите на хлебопекарни препоръчват поставяне първо на течните съставки, след това на сухите, като солта и захарта не трябва да са в съприкосновение с маята.
  4. Ролята на солта – Солта играе важна роля не само за вкусовите качества на хляба, но и за бухването и правилната консистенция на тестото. Солта ограничава прекомерното раздуване на тестото. Ако предпочитате по-солен хляб т.е. поставите повече сол, трябва да завишите и маята и обратното по-безсолния хляб се прави с по-малко мая..
  5. Захарта действа обратно на солта – активира маята и подхранва растежа на тестото. Затова е хубаво да спазвате пропорциите между солта и захарта, които са дадени в рецептите.
  6. Брашно – Брашното е основната съставка на хляба. от неговото качество зависи и качеството на хляба. Избирайте качествени брашна без подобрители и набухватели.
  7. Мазнини – Течните мазнини като олио или зехтин се поставят на дъното на съда преди водата. Маслото се слага или разтопено, но изстинало и размекнато и нарязано на малки парчета. Мазнината подобрява вкусовите качества на хляба и го прави по-мек и пухкав.
  8. Степента на изпичане – Почти всички хлебопекарни предлагат 3 режима: тънка, средна и дебела коричка. в моя случай средно изпечената коричка е зададена като дефолтна опция за всички програми, но и тя е “доста” дебела и хрупкава. Затова в повечето случаи използвам опцията с “леко изпечена” коричка.

Това са най-основните правила, които ще ви помогнат в приготвянето на домашен хляб в хлебопекарна. Очаквайте скоро и рецепти, изпитани от мен.