Подправки Продукти

Джинджифил

ДжинджифилДжинджифилът е малко познато у нас растение, което напоследък придобива все по-голяма популярност. Това се дължи преди всичко на свойствата му като естествен антиоксидант и антисептик.
Растението произхожда от Източна Азия, като в Китай и Индия е познато още от дълбока древност. В момента най-големият производител на джинджифил е Индия, където растението е култивирано и почти не се среща в диворастящо състояние.
В кулинарията и медицината се използват корените на растението. Корените на джинджифила се измиват, премахва се кората им и се сушат в сушилня или на слъце. Изсушените корени имат белезникавожълт цвят с характерна миризма и вкус. От тях се добива етерично масло или се ползват стрити на прах. Освен това вече джинджифил се предлага и у нас в прясно състояние.
Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва в състава на кърито.
Джинджифилът спира повръщането, разрежда кръвта, повишава ниското кръвно налягане, намалява холестерола в кръвта и предпазва от рак. Неговите етерични масла могат да бъдат естествени убийци на вирусите на грипа и настинките. Джинджифилът лекува болки при мигрена.

3 Comments

Comments are closed.