Варива Продукти

Боб (фасул)

Учените са установили, че фасулът съдържа над 5 вида химически съединения, включително и влакнини, които понижават нивото на холестерола.
Белтъкът на боба съдържа 6 от 8–те незаменими аминокиселини. 60-75% от белтъчините му се усвояват. Съдържа и аминокиселината аргинин, която има инсулинопюбно действие, както и други инсулиноподобни вещества с още неизследвана химическа структура.
Бобовите растения съдържат и съществени количества В Витамини и желязо, както и диетични фибри.
За храна се използва в две разновидности: зелен и зрял.
Зеленият фасул е много добър източник на витамини А и С. Една порция зелен фасул може да достави на организма ви 17% от дневната препоръчителна доза от витамин А и 20% от нуждите ви за витамин С.
Фасулът е добър източник на протеини, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, калций, магнезий, фосфор, мед, както и на витамин К, фолиева киселина и манган.
Съществуват много начини и рецепти за приготвянето на зелен фасул, консумира се по формата на салати( от варен фасул), яхнии, печива и др.
Зрелият фасул или като както е по-известен в България като боб е едно от традиционните ястия в нашата страна. Благодарение на фасула българинът никога не е изживявал белтъчен глад. Съществуват много сортове и разновидности на боба: бял, черен, пъстър, смилянски и т.н., а рецептите са разнообразни и оригинални в различните краища на страната