Десерти Рецепти

Ананасова торта

Продукти:
1 пакет бишкоти
1 пакет бисквити за торта
1 кутия компот от ананас – шайби
1 буркан компот от праскови
500мл. прясно мляко
3 жълтъка
60гр. нишесте
1ч.чаша захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче желатин
сладко от вишни или чееши за украса

Начин на приготвяне:
Вземаме форма за торта с махащи се странични стени.
Най-напред приготвяме млечно-яйчния крем: Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме 100мл. студена вода и разбиваме нишестето. Готовата смес изливаме във врящото мляко и разбъркваме до сгъстяваме на крема. Отстраняваме от огъня.
След това започваме реденето на тортата. Най-отдолу нареждаме един пласт бисквити, като ги топим в сока от компота. Отстрани (по страничните стени на формата) нареждаме шайбите ананас, разрязани на половинки (с широката страна на долу). Заливаме бисквитите с половината крем и отгоре нареждаме бишкотите, също напоени със сок. Аз ги нареждам като ветрило, като дупките запълвам с парчета праскови от компота (парчетата са с предварително обелени ципи). Отгоре заливаме с останалия крем и нареждаме плътно щайбите ананас. В отвора на всяка шайба се поставя по една вишна от сладкото.
Накрая приготвяме желатина като накисваме в около 1/2ч.чаша сок от компот ( ананасовия, прасковения ползвам за накисване на бишкотите и бисквитите) и разтопяване на водна баня според указанието на пакетчето. Като изстине внимателно с лъжица поливаме шайбите ананас.
Слагаме тортата в хладилник да стегне и 10 минути преди консумация я изваждаме от формата.